| Glavni krivac | Comment | |||
|---|---|---|---|---|
Dunja |
#121 | |||
|
kaj više čekaš?
|
||||
|
|
||||
Lolek |
prve dve knjige | #122 | ||
|
Vetrovi promene, Marta Grajms
misterija sa Ričardom Džurijem
Kako ne kupiti knjigu koju ti je preporučila ista ona osoba koja je ranije na Sympu preporučila jednu knjigu i time pokrenula lavinu događaja u našim
životima i životima onih koji ni ne slute šta ih čeka kad se vrate iz Frankfurta na Majni. Pisac ovih redova je po prvi put u životu osetio uzbuđenje
koje vas prođe celim telom kad spazite uniformisano lice parking servisa kako gleda u tablice vašeg juga i kucka u ručni računar (nedugo zatim je vaš
pisac imao priliku da po drugi put oseti isto uzbuđenje, samo što se tad policajac raskrečio pred jugićem).Ova vredna knjiga je zatim izneta iz zemlje.
Krijumčarenje knjige čiji se primerci u Vojvodini mogu izbrojati na prste jednog papka je veoma ozbiljan criminal act.
Da vidimo šta kaže sažetak na korici (kako se zove odlomak iz knjige i kratak opis koji se može pročitati na poleđini knjige?): dok se naginje nad lešom još neidentifikovane petogodišnje devojčice (jao!) upucane s leđa u zapuštenoj londonskoj ulici, načelnik Ričard Džuri zna da se suočava sa jednom od najtužnijih istraga u svom životu. Njegov kolega, detektiv inspektor Džoni Blejkli, šef jedinice za pedofiliju (užas!) Nju Skotland jarda, misli da zna odakle je došlo dete - iz kuće poroka u istoj ulici, iza koje stoji poznati finansijer Viktor Bauman, a vodi je žena koja se preziva Marčinson. Blejkli već dugo pokušava da onemogući njihove aktivnosti. Ispitujući leš neidentifikovane žene ubijene u vrtovima Anđeoske kapije, imanja Deklana Skota, Brajan Makalvi, zapovednik policije Devona i Kornvola, uviđa da je tu bio i pre. Tri godine ranije, Deklanova usvojena ćerka, četvorogodišnja Flora, oteta je dok su ona i njena majka Meri bile u poseti Izgubljenim vrtovima Heligana. Ubrzo potom, sama Meri Skot je umrla, a Deklan je uništen gubitkom deteta i žene. Uz podršku neustrašivog Melrouza Planta, sada baštovana u Anđeoskoj kapiji, Džuri i Makalvi prečešljavaju sadašnjost i prošlost u pavu "Vetrovi promen", blizu Lonsestona. Nakon pokretanja jedne od istraga sa najvećim brojem zaokreta, svi znaci ukazuju na krivicu Viktora Baumana (eto, sad znamo da nije on!), prvog supruga Meri Skot i Florinog oca. Ali, pošto u ovom slučaju niko nije baš onaj za koga se predstavlja, kako Džuri da bude siguran? Druge knjige nema šanse da ovoliko prekucavam. Ne bih ni ovu da nije preporuka koju ne možete zanemariti.
Prvi zov trube, Erik Mek K(o)rmak
Protiv čudovišne vladavine žena
"Ovaj roman poseduje hipnotički sjaj slikarstva Hijeronimusa Boša... u kome se nezamislive perverzije dočaravaju raskošnim i brižljivo odabranim
detaljima... Prvi zov trube podiže ulog gotskog horor žanra. Vrhunsko, fino tkanje obraća se najmračnijim,
najtajanstvenijim dubinama imaginacije." The Financial Post
Kad sam pročitala ovo za Boša, odlučila sam da je kupim, pa da pišem kao Krejzi. Sad kad znate motiv, lako ćete otkriti ubicu.
Last Edited By: Lolek 27/10/2008 08:39.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||
Lolek |
#123 | |||
|
Free, jesi čitala ovu knjigu?
Interesuje me da li je Marta izdata u hr ili je i poput FV na listi čekanja da uđe na listu čekanja za prevođenje. |
||||
|
|
||||
fraufree |
#124 | |||
|
jesam. jel da ti kazem tko je ubojica?
ali na njemackom. nemam pojma jel na listi cekanja ili vec prevedena na hr. ali i kod marthe su puno zabavnija okolna zbivanja i odnosi medju likovima nego sam zlocin. |
||||
|
|
||||
Didi |
#125 | |||
|
Martha Grimes nije prevođena u Hrvatskoj, a ni za Fred Vargas ne može se reći da je na redu za prevođenje, bar koliko ja znam, a ako ona njezina Vivian bude i
ostalima odgovarala kao što odgovara meni, to jest nikako, neće baš tako skoro ni doći na red. Ovom drugom autoru ne mogu rekonstruirati ime i prezime, to jest
ono što rekonstruiram daje mi ime kanadskog glumca za kojeg doduše na Wikipediji piše da je writer, ali ne piše što je napisao.
|
||||
|
|
||||
Lolek |
Who's Vivian? | #126 | ||
|
|
||||
|
|
||||
Didi |
#127 | |||
Lolek wrote:Ne. Otkuda ti ta ideja?
Zapravo, VivianE. Viviane Hamy.
Last Edited By: Didi 27/10/2008 11:31.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||
krazykat |
#128 | |||
|
Viviane ne odgovara - cekaaaj! sad su svi ti sajmovi knjiga, nagrade, najuzbudljiviji mjesec izdavackog zivota! A Hrvatska je trziste za 500 primjeraka...
|
||||
|
|
||||
Lolek |
#129 | |||
Didi wrote: Mislila sam da je Vivian neka heroina iz Martinih knjiga (još uvek nisam pročitala ništa od Marte). A ni iz linka ne kontam tko je Vivian. Vidim da je i FV na tom linku. |
||||
|
|
||||
Didi |
#130 | |||
Lolek wrote:Izdavačica s ekskluzivnim pravom na Fred Vargas. |
||||
|
|
||||
Lolek |
#131 | |||
|
Now I got it!
|
||||
|
|
||||
Didi |
#132 | |||
Lolek wrote:Odlično. Ne moram crtati. Stigla je FV na španjolskom, još jednom hvala. Sreća da je onako kratka (stotinjak stranica u PDF-u, što je, pretpostavljam, ipak oko 200 u tisku, ali se
netko potrudio to skenirati i prividno smanjiti broj stranica), jer mi se ne da printati, a sjedenje za kompom ne traje dugo. Zapravo isprintala bih ja to, ali
mi se čini posve bogohulnom ideja da s raskupusanih stranica čitam nešto za što znam da je zapravo knjiga. Osim toga, kraj kompa imam i rječnik. Španjolski sam
potpuno zaboravila. Napisani tekst još i mogu razumjeti, ali mislim da više ne bih bila u stanju sastaviti pristojnu rečenicu.
|
||||
|
|
||||
Lolek |
#133 | |||
|
Ne znam čemu ova priča. Videla sam tu knjigu izloženu na štandu bez ikakvog kamufliranja.
Sajam je obilovao crkvenim izdanjima i čudnim izdavačima ("Dveri srpske", "Pešić i sinovi", i sl. Ovi Pešićevi su bili obučeni u crne majice na kojima je pisalo Pešić i sinovi, a imaju čak i neki svoj simbol neugodnog izgleda. Pomislila sam da su neki nacisti, ali vidim na sajtu da imaju i neke jevrejske pisce u svojim katalozima). Koleginica je imala primedbu da sve vrvi od savremene beletristike i da nije mogla da nađe klasike. Ja sam i klasike videla u sasvim dovoljnim količinama. Ne verujem da su sve prodali do subote kad je moja koleginica išla. Bolek se tužio da ne može da nađe jednog izdavača koji sigurno mora imati baš onaj komentar onog zakona koji on traži.
|
||||
|
|
||||
Didi |
#134 | |||
|
Dok ne počnete izdavati sabrana djela Mladena Schwartza, sve je dobro. On je, kažu, napisao i nekakve Nove protokole.
Ne znam koliko je sada velik Sajam knjiga u Beogradu, nekada je trebalo i tri dana da sve prođeš, a i onda još ne bi bilo gotovo. Doduše, ja onda nisam išla samo kao kupac, pa smo se koji put i suvišno zadržavali na štandovima. No, hoću reći, neke je izdavače i onda bilo teško pronaći - ne mislim na najveće, nego na one manje, s finijim asortimanom, a ni katalog i plan nisu uvijek pomagali, jer je u zadnji čas znalo doći do nekih promjena koje se ne bi stigle zabilježiti. Nije mi čudno da netko izađe sa Sajma u uvjerenju kako nečega tamo nema i nije moglo biti, premda on to jednostavno nije vidio. Može se i dogoditi da publika poprčka izložene knjige, stavi jednu na drugu, privremeno sakrije neki naslov, a ti ne pitaš prodavača na štandu, nego misliš kako sve sam možeš i propustiš životnu priliku da se dočepaš Siona. Novinskim napisima ne treba vjerovati, to znamo odavno: autoru je netko rekao da nije uspio nabaviti Protokole, a on je iskonstruirao priču. I u ozbiljnijim člancima nabaljezgaju koješta, pa što ne bi i u članku o knjigama. |
||||
|
|
||||
krazykat |
#135 | |||
|
o boze ! proguglala sam malo tog schwarza, nesretni covjek! jadan jadan psihotik, molnar ga pita "da ti nisi lud?" - pa zar se ne vidi?
|
||||
|
|
||||
Lolek |
#136 | |||
|
A nisam spazila ni "Mir i kaznu" ni onu drugu
spisateljicu plave kose.
|
||||
|
|
||||
Dunja |
ma on je zabavan | #137 | ||
krazykat wrote: |
||||
|
|
||||
Didi |
#138 | |||
krazykat wrote: Jleda, kako ja uvijek nađem krasne primjere? Dunjo, ne slažem se da je zabavan. Opasan je. Momentalno možda nema posebnog utjecaja, ali kod nas ne treba puno. I drugi su se na početku činili zabavnima. |
||||
|
|
||||
go2s |
#139 | |||
|
i kod nas Ilija Peić danas ima književnu
večer
Moja mama ide, a ja ću je voziti i ako bude poslije večera onda ću i ja ostati Ako ne, pričekat ću neko kulturnije zbivanje |
||||
|
|
||||
krazykat |
#140 | |||
|
Svi su fashisti opasni, a kad su pshihoticni i inteligentni onda su jos opasniji. Nista ih ne zaustavlja.
Hajde Go, bit ce vecera za tako vaznog gosta, pa ces nam ispricati. Hrvatski folklor. One damice na fotografijama, kao da ih znam, bas su slatke. |
||||
|
|
||||