hm. da.... umro je u političkoj nemilosti. ali koga briga?... jezičari su ga uvijek cijenili.
| Glavni krivac | Comment | |||
|---|---|---|---|---|
Dunja |
JONKE |
Lead | ||
|
danas 15.3....godišnjica je smrti ljudevita jonkea..umro je 1979.
hm. da.... umro je u političkoj nemilosti. ali koga briga?... jezičari su ga uvijek cijenili. |
||||
|
|
||||
krazykat |
#1 | |||
|
Hvala DUnja, mogla si dodati dvije rijeci o tom Jonkeu. In memoriam.
|
||||
|
|
||||
Dunja |
#2 | |||
krazykat wrote: |
||||
|
|
||||
krazykat |
#3 | |||
|
pa mogla si bar reci
sto je Ludvig tebi i sto si ti Ludvigu a da za njim places jer ovako, link na guglek, meni tip izgleda neka vrsta fasista blago receno. |
||||
|
|
||||
Jane |
#4 | |||
|
mom tati bi 15. 3. bio rođendan
sad ću pamtiti kad je jonke umro, iako ne znam kakve mi koristi od tog podatka ps: a što je jonke meni? njegov je libar prvi koji sam proučila na faksu. dalo mi ga u knjižnici; kad sam ga vraćala zamalo zvali policiju jer je to knjiga koja se ne izdaje van. ja to nisam znala, a očito ni žena koja mi ga je dala (bit će zamjena neka). kad bolje razmislim, da sam ga morala prostudirati u onoj zagušljivoj biblioteci, vjerojatno bih bila odustala. i tko zna što bi od mene bilo
@ krejzi jest nacionalist, al mene nije tim zarazio, nego ovim drugim pa ti vidi što je važnije
Last Edited By: Jane 17/03/2009 23:49.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||
go2s |
#5 | |||
|
onaj savjetnik?
to je divna knjida znao sam da si ju čitala kad smo razgovarali o žitu
|
||||
|
|
||||
Jane |
#6 | |||
|
||||
|
|
||||
Didi |
#7 | |||
Dunja wrote:Cijenili? Da, možda. Ne svi i ne uvijek. Prije bih, zapravo, rekla da su iskorištavali njegovo znanje i stručnost za vlastitu promociju: kad ti treba pozovi se na Jonkea, a kada ti ne odgovara, reci da je to zastarjelo. Činjenica je da je zanimljivo pisao. Izvanredno zanimljivo. Od naizgled nevažnog jezičnog pitanja umio je napraviti uzbudljivo štivo. A ovo sa zabranom posuđivanja knjiga, ne znam. Ne na faksu, nego drugdje. Ja sam najnormalnije posudila njegove knjige i čitala ih, ali ako se sjećam gdje je to bilo, ubijte me. Možda u Medvešćaku, ali nisam više sigurna. Kada me jezik počeo zanimati, kupiti se više nisu mogle, to je istina.
Le bon sens est la chose du monde la mieux partagée: car chacun pense en être bien
pourvu.
|
||||
|
|
||||
Jane |
#8 | |||
|
moglo se posuditi, ali ne za van. to im je bio jedini primjerak
moja frendica koja se teli s doktoratom ima 95 posto literature koju ne može iznijeti izvan snb-a |
||||
|
|
||||
krazykat |
#9 | |||
|
guglanjem dobijes wiki, pa
ovo
sto me niiiikad za niiikad ne bi moglo zaraziti, un paio lontano dal mio cul, kako su govorili triestinci. Dakle, uvijek je interesantnije cuti neciji osobni dozivljaj |
||||
|
|
||||
Jane |
#10 | |||
|
koji uspaljenci
Last Edited By: Jane 18/03/2009 17:20.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||
Didi |
#11 | |||
|
To posebno mrzim: kada pikzibnerski uspaljenici - odličan izraz, Jane - zarađuju poene, i to političke, na račun nečije veličine. A najgore je što se one koji
najjače galame najbolje i čuje, a još bolje pamti. Da nema nacionalističke aureole, danas bi Jonke malo kome bio zanimljiv.
A što se tiče knjiga, govorila sam baš o tome da sam ih najnormalnije posudila za van. I čitala ih kod kuće. Ne sjećam se da je bilo ičeg posebnog u vezi s tom posudbom.
Le bon sens est la chose du monde la mieux partagée: car chacun pense en être bien
pourvu.
|
||||
|
|
||||
krazykat |
#12 | |||
|
i na koncu, je li taj velikan bio ili nije bio... recimo, nacionalist i malo vise?
|
||||
|
|
||||
go2s |
#13 | |||
krazykat wrote: ja mislim da nije, ali ne znam dovoljno o njemu da bih mogao reći ono što sam pročitao njegovo, ne sjećam se da sam vidio nešto a kad god naiđem na neki njegov članak, ne propustim pročitati
Kad je otišao u penziju, napisao je dva romana, loša, ali banka mu ih tiskala Kad me pitao što mislim o njima, rekao sam nešto slično kao i Didi, da su mu i najinteresantniji događaji dosadni, a da pogleda Jonkea, koji može o natpisu na dućanu pisati interesantno On je stvarno išao tražiti njegova djela po Beogradu, pa mi je rekao da su ga čudno gledali
|
||||
|
|
||||
Jane |
#14 | |||
|
mene bi zanimalo, krejzi, o francuskim jezikoslovcima? njih nitko ne zloupotrebljava na nacionalnom planu?
stvarno bi me to čudilo, ali ne znam, zato pitam |
||||
|
|
||||
krazykat |
#15 | |||
|
Francuski jezik je standardiziran u 18 stoljecu, tocnije 20 jula 1794 standard je naturen cijeloj Francuskoj. Hocu reci, nacionalizam je ostao daleko iza...
Last Edited By: krazykat 18/03/2009 22:48.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||
Jane |
#16 | |||
|
nacionalizam je ostao iza? francuzi koji govore jezikom iz 18. stoljeća nisu nacionalisti?
govorila si nedavno o purizmu? zašto svi govore da je francuski vrlo čist? |
||||
|
|
||||
Didi |
#17 | |||
krazykat wrote:Ja sam, kao i obično izvan tokova, ali meni je nacionalizam u sjećanju ostao kao najmanje važan u vezi s Jonkeom. Za razliku, recimo, od Babića ili Šegedina koji su se pretvorili u velikomučenike. Dobro Šegedin je druga priča, ali Babić bi mogao Jonkeu samo olovke šiljiti.
pourvu.
|
||||
|
|
||||
Didi |
#18 | |||
Jane wrote: To su samo kod nas nacionalizam i purizam neraskidivo povezani, baš kao i hrvatski i srpski. Hoću reći, kako se kod nas govori o hvatskom, pomislilo bi
se da bez opozicije prema srpskome ne bi ni postojao.
I ne bih rekla da Francuzi baš govore jezikom 18. stoljeća, baš kao što ni Hrvati danas ne govore Gajevim i Vrazovim jezikom. Sttvar je u stavu: francuski se standard postavljao, da tako kažem, unutar samog francuskog jezika, to jest standardizirane su norme u odnosu na povijesne promjene i različitosti, dok se hrvatski određivao prema susjednim ili kolonizatorskim jezicima, a to nam je ostalo do danas.
pourvu.
|
||||
|
|
||||
Jane |
#19 | |||
Didi wrote:oprosti, ali baš me zanima. ja tu stvar s francuskim vidim kao oblik nacionalizma. tuđice out, pravopis, brojevni sustav - jako i samo francuski (ps: slušam ove jadne kamerunce što ih je posjetio papa durex, govore - francuski) |
||||
|
|
||||
krazykat |
#20 | |||
|
Jane, moram tvoje pitanje bolje pogledati, jer me stvarno iznenaduje : nacionalizam mi izgleda daleko odavde, sem Le Pena, tko o tome misli? Kilometre, da
ne kazem svjetlosne godine, je Francija daleko od hrvatskog nacionalizma. Francuska se davno stvarala, kao i francuski jezik, docim nacionalizam mi se cini
potreban u samom pocetku radjana nacije. Hrvatska kao da tek sad sama od sebe poradja, pa su joj neki ekcesi potrebni.
Francuski prazvopis nije izjednacen s nacionalizmom. Francuski pravopis je pjesma za sebe.
Francuski pravopis je ljubavni odnos s jezikom. Cisti erotizam. Pitaj Didi ako ne vjerujes.
Last Edited By: krazykat 19/03/2009 00:52.
Edited 1 time.
|
||||
|
|
||||