Onda rekoše: "Hajde da sebi podignemo grad i toranj s vrhom do neba! Pribavimo sebi ime, da se ne raspršimo po svoj zemlji!" Jahve se spusti da vidi grad i toranj što su ga gradili sinovi čovječji. Jahve reče. "Zbilja su jedan narod, s jednim jezikom za sve! Ovo je tek početak njihovih nastojanja. Sad im ništa neće biti neostvarivo što god naume izvesti. Hajde da siđemo i jezik im pobrkamo, da jedan drugome govora ne razumije." Tako ih Jahve rasu odande po svoj zemlji te ne sazidaše grada.
Pomislilo bi se da će u takvoj situaciji prevodilački posao biti dobrodošao i lijepo prihvaćen, da ne kažemo kako bi se mogla očekivati i stanovita zahvalnost za pomoć u sporazumijevanju i razumijevanju, ali bit će da je Jahve u svoj čin uključio i nekakvo prokletstvo koje se obara napose na one koji znaju bar dva različita jezika i pokušavaju uspostaviti vezu između njih.
Da puno ne duljim, ne sjećam se da sam ikada čula ili čitala nešto o dobrim stranama prevođenja kao takvog, ne o dobrim ili lošim prijevodima, nego o samoj sposobnosti da se premosti razlika koja dijeli dva jezična koda: uvijek se govori o poteškoćama - u najboljem slučaju, o nemogućnosti - u krajnjoj liniji (traduttore -traditore) ili se u kvazi duhovitosti (La traduction est comme la femme, plus qu'elle est belle, elle n'est pas fidèle; plus qu'elle est fidèle, elle n'est pas belle) pokušava naći neki srednji put na koji će se izraziti stav neprevodilaca prema prijevodu i prevođenju, a da se pri tome zapravo ništa ne kaže.
Ne sjećam se da sam ikada čula ili čitala kako je netko rekao: "Falabogu da je jezik kao sposobnost zajednički, premda može poprimati najraznoraznije vidove pa se zahvaljujući tome može naći veza između tih vidova. I falabogu da postoje ljudi koji su to u stanju učiniti."
Ili bar ne često. Kada se u vezi s prevođenjem kaže štogod dobro, uglavnom je riječ o pojedinačnom prijevodu i ovom ili onom prevodiocu. Kao da je pravo čudo što je ta zaludna profesija uopće iznjedrila štogod prihvatljivo.
Nastavit ću mudrovati sutra, a mogao bi tko nabaciti i pokoje pitanje. Puno bi mi pomoglo.