| Glavni krivac | Comment | |||
|---|---|---|---|---|
krazykat |
Re: pionir | #21 | ||
|
Ustvari, ja se pitam moze li dobar posten moralan covjek biti dobar pisac ? I ne mogu se bas sjetiti niti jednoga za primjer.
|
||||
|
|
||||
Didilein |
Re: pionir | #22 | ||
Quote:Touché! |
||||
|
|
||||
zhgong |
vjetar poljem pioniri | #23 | ||
|
Moj odgovor JLBorgesu: Otvaram butik! Lurker Von Troll |
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: vjetar poljem pioniri | #24 | ||
|
zhgong, mozes biti manje misteriozan, cher ami ?
|
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: vjetar poljem pioniri | #25 | ||
|
Mislila sam na moje voljene pisce.
Ali Victor Hugo je politicki bio hrabar. I sigurno nebi pobjegao iz Sarajeva. Ali "moralnost" individualna, sto je to ? Ni Tolstoj ni Dostojevski nisu bas primjerni... |
||||
|
|
||||
zhgong |
Re: vjetar poljem pioniri | #26 | ||
|
Mogao bih al, necu, sad pati
"in the inky darkness of ignorance" Pokraj bulevara Saint Michel ima jedno kino gdje vec godinama prikazuju (i to svakog vikenda)2-3 epizode jedne britanske serije This parrot is dead No, It's not |
||||
|
|
||||
rompepe |
Re: vjetar poljem pioniri | #27 | ||
|
this parrot is no more!
|
||||
|
|
||||
rompepe |
Re: pionir | #28 | ||
Quote: meni pada na pamet semezdin mehmedinovic, divan pjesnik i pisac meni najdraze knjige o ratu u sarajevu "sarajevo blues". uzgred, uzor mladom jergovicu, dok se jos bavio poezijom, a ne erotskim potencijalom rvackih politicara. |
||||
|
|
||||
Dunja |
Re: pionir | #29 | ||
|
bijeg iz opkoljenog sarajeva zamjerali suiskljuèivo sarajlije koji to isto nisto mogli napraviti... tipièno ljudski...
a znam da su itekako zamjerali i goranu miliæu....koji i nije sarajlija ni u kom pogledu... kakve veze ima bijeg iz pakla s moralom? jel bilo moralno pobjeæi iz logora? molim, meni je to isto.. u logoru su ih bar hranili splaèinama.... uostalom, èemu je najvie sluio onaj famozni podzemni put? jeje, neki su i ulazili....koji su imali nade da æe se moæi i vratiti makar istim putem.... ali su to upisali sebi kao heroiza a, na èiji raèun? |
||||
|
|
||||
Didilein |
Re: pionir | #30 | ||
Quote:Ne bijeg iz pakla, nego kasnije pisanje o potpuno drugaèijem postupku. |
||||
|
|
||||
Jane |
Re: pionir | #31 | ||
|
pa i kvorecky je pobjegao iz èehoslovaèke, a onda pisao o onima koji nisu.
jergoviæ je iz sarajeva pobjegao u zagreb, neki su iz zagreba pobjegli dalje. gdje je granica? ja se slaem s dunjom. |
||||
|
|
||||
zhgong |
jan pallach u posjeti OPEC-u | #32 | ||
|
a hrabal je ostao u cehoslovackoj -- sto ne dokazuje apsolutno nista
oba su pisali o svemu i svacemu, odlicno cak a granica je uvijek negdje ispred tebe ja se slazem sa samim sobom (zasad) |
||||
|
|
||||
krazykat |
hombre ! | #33 | ||
|
Cuj ovako, narodnjacki : Jergoviceva proza nema...slab sam narodnjak... recimo kicmu, da ne kazem nesto drugo. (moje bezobrazno misljenje ali slazem se s njim). Problem pisca je tu a ne u moralu.. Pisac moze biti totalno nemoralan, pitanje je kako on obraduje tu svoju nemoralnost, sto izcijedi iz nje, kako joj zavrne siju. Bezkicmenjak ne moze biti dobar pisac. To sto je bjezao iz Sarajeva to je mozda samo jedan od simptoma bezkicmenosti. (ne kazem da su svi sto su bjezali iz Sarajeva bili bezkicmenjaci, boze sacuvaj ! odmah se krizam tri puta) Biti dobar pisac je uhvatiti se u kostac sa demonima. A Jergovic (mozda grijesim dusu ali neka) puno prica da bi izbjegao demone. Plese kao torero s amuletom pred bikom. Kad baci amuletu i uhvati bika za rogove bumo videli. Elem ; nije problem u nemoralu nego u obradi nemorala. Jos jednom : pitanje je sto se dogada Ispod vulkana. |
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #34 | ||
Quote: Ha ha zhgong, vidim da imamo iste valeurs ! |
||||
|
|
||||
go2s |
Sarajevo | #35 | ||
|
Nema veze neèiji moral s ostankom ili odlaskom iz Sarajeva
Prije bi se moglo govoriti o moralu meðunarodne zajednice, koja je dozvolila da èitav jedan grad na kraju dvadesetog stoljeæa mora jesti koprive |
||||
|
|
||||
zhgong |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #36 | ||
Quote: Kao i obicno: nista. Konzul je pijan (ko svinja kaze se), vruce je... Lowry i Houston su mrtvi a Finney bi podlegao u drugom dijelu ja otvaram butik... zemlja se vrti i sjajan je sjaj.... |
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #37 | ||
|
Daj zhgong, fini kukat ! une Chimay ? une Gueuse mort subite ?
|
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #38 | ||
|
A ne slazem se s tvojom radikalnom eliminacijom Lowryevog rada.
Eto. |
||||
|
|
||||
zhgong |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #39 | ||
|
vidim da smo 'profondement dans la tradition'
ja odoh trazit kebab svog zivota a+ |
||||
|
|
||||
krazykat |
Re: jan pallach u posjeti OPEC-u | #40 | ||
|
E da : tradicija, sjaj i bijeda dubrovcana.
Good kebab ! |
||||
|
|
||||